Geheugenvenster

Tot medio 2017 is Anneke van der Plaats als adviseur persoonlijk betrokken geweest bij de ontwikkeling van een speciaal beeld- en muziekprogramma voor mensen met dementie zoals dat door Stichting STV GeheugenVenster aan zorginstellingen, verpleeghuizen, zorgvilla’s en locaties voor kleinschalig wonen en groepswonen wordt geleverd. Anneke, en daarmee ook de Foundation, is met name enthousiast omdat elk TV-scherm bij inzet als GeheugenVenster veel stress kan wegnemen, de gezondheid kan stimuleren en grote ondersteuning van een gestructureerde zorg kan bieden. Inmiddels is het aanbod uitgebreid met interactieve elementen zodat elk GeheugenVenster maatwerk kan leveren en nog persoonlijker kan zijn.

Het GeheugenVenster draagt enorm bij aan het realiseren van een gunstige omgeving voor mensen met dementie. Wat veel zorgorganisaties nog moeten ontdekken is dat deze technisch zeer geavanceerde bijdrage aan ‘omgevingszorg’ niet alleen maar rust, structuur en positieve belevingen biedt aan de mensen met dementie maar ook zorgt voor een vermindering van ‘onbegrepen gedrag’ en daarmee een vermindering van werkdruk en stress voor de medewerkers. Zoals Anneke het al in 1994 schreef:

“Gunstige omgeving = minder stress = hogere kwaliteit van leven + een verminderde medische consumptie en verminderde zorgbehoefte.”
(vd Plaats “Geriatrie, een spel van evenwicht” 1994).