Anneke van der Plaats

Sociaal geriater Dr. Anneke van der Plaats was als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur altijd al een voorloper. Zij heeft in 1983, geheel op eigen kracht, de eerste dagopvang voor ouderen in Nederland opgezet. Het concept is vervolgens overgenomen door het ministerie en is al vele jaren ingebed als voorziening in de zorgverlening. De eerste geheugentrainingen in Nederland werden door haar, samen met psycholoog Ad Nouws, ontworpen en opgezet.

Anneke is vooral bekend geworden om haar vermogen om wetenschappelijke kennis en theorieën te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Een eye-opener was (en is) de lezing De Wondere Wereld van Dementie voor mantelzorgers, verzorgenden, artsen en bestuurders. Deze lezing zorgt vrijwel direct voor herkenning en bovenal inzicht in denken en handelen van alle betrokkenen.

Haar lezingen, adviezen, workshops en publicaties gaven praktische handvatten en inzichten in de oorzaken van onverklaarbaar ‘moeilijk’ gedrag van mensen met dementie. Eind 2017 is Anneke zelf definitief gestopt met haar actieve werkende leven.