Award 2017

Winnaar van de Anneke van der Plaats Award 2017:  Innoforte Lorentzhuis Velp / Renate Pelkman – Zie ook dit artikel.

Het jury-rapport:

Met ‘omgeving’ doelt Anneke op zowel de fysieke ruimte als op alle activiteiten en op de interactie tussen mensen. Wie bij het Lorentzhuis op de afdelingen komt ziet meteen dat hier omgevingszorg zeker in de fysieke ruimte wordt toegepast.

Renate Pelkman en haar collega’s zorgen er ook voor dat de activiteiten waarin de bewoners betrokken worden maximaal aansluiten op hun behoeftes en beleving. En in de omgang met de mensen met dementie is ook omgevingszorg de visie.

Wat in de praktijk van het Lorentzhuis opvalt is dat de visie van Anneke van der Plaats op alle drie de aspecten van de omgeving wordt toegepast en dat ze volledig met elkaar zijn geïntegreerd.

En zo wordt omgevingszorg in zijn geheel in de dagelijkse praktijk gebracht en levert ze een waardevolle bijdrage aan het geluk van de mensen met dementie.

De Jury:
Dr Anneke van der Plaats
Dr. Paul Jansen
Dick Kits
Marcellino Bogers

De Inzending:

Beste hr./mw.,

met veel plezier hebben wij u het filmpje van het Lorentzhuis in Velp ( stichting Innoforte ) via We-transfer gestuurd.

We zouden heel graag in aanmerking komen voor de nominatie voor de Anneke van der Plaats-award.

In het filmpje leggen we uit hoe wij het gedachtegoed van haar uitdragen.

Veel kijkplezier en hopelijk horen we van u.

Pelkman, Renate

______________________________________________________________

Genomineerde: De Waterkant (west) / Esdégé-Reigersdaal – Marja Oud 

Het Juryrapport: 

Volgens Anneke van der Plaats kunnen de mensen die zorgen voor mensen met dementie veel leren van de professionals uit de zorg voor Verstandelijk Gehandicapten als het over bejegening, over de interactie tussen mensen, gaat.

En dat blijkt ook uit de bijdrage van Marja Oud en de Kenniskring Omgevingszorg van Esdégé-Reigersdaal in De Waterkant West.

De bewuste en doelgerichte toepassing van omgevingszorg op zowel de interactie als op de activiteiten waarin bewoners betrokken worden en de interactie tussen de bewoners en de zorgprofessionals is een prachtig voorbeeld van goed begrepen en naar de praktijk vertaalde omgevingszorg. Inspirerend en voorbeeldig.

De Jury:
Dr Anneke van der Plaats
Dr. Paul Jansen
Dick Kits
Marcellino Bogers

De inzending:

Geachte jury,

Bijgaand ontvangt u een film over de Omgevingszorg vanuit de methodiek van Anneke van der Plaats, zoals die op een locatie van Esdégé-Reigersdaal is toegepast bij ouderen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel.
Inmiddels wordt deze manier van ondersteuning ook toegepast op andere locaties binnen onze organisatie. Omgevingszorg is ingebed in onze regionale en multidisciplinaire Kenniskring Ouderen, en wordt van daaruit verder ontwikkeld en gestimuleerd.

Hartelijke groet namens de Kenniskring Omgevingszorg van Esdégé-Reigersdaal,

Marja Oud,
consulent ouderen

______________________________________________________________

Genomineerde: Pieter van Foreest (Veenhage) / Jacqueline Geers

Het jury-rapport:

Onder het rijke gedachtegoed van Anneke van der Plaats ligt het menselijke vermogen tot empathie: het vanuit compassie en zonder oordeel kunnen observeren. En vanuit acceptatie van wat je observeert handelen.

De Snoezie is een ultiem voorbeeld van toepassing van het handelingsperspectief waar Anneke altijd op doelt. Geen ‘kunstje doen’ maar vanuit begrip en acceptatie van de mens en zijn behoefte. En juist bij mensen in een vergevorderd stadium van dementie is dat een zeer lastige opgave voor ‘weldenkende mensen’.

Jacqueline Geers en haar team bieden met Snoezie een toevoeging aan de omgeving van mensen met vergevorderde dementie die hun zingeving en geborgenheid biedt. En ‘simpel’ ontspanning biedt door het stimuleren van de zintuigen. Soms is juist het ‘simpel’ maken en houden van interventies het allermoeilijkst en daarin zijn ze bij Pieter van Fooreest locatie Veenhage in Nootdorp met Snoezie absoluut geslaagd.

De Jury:
Dr Anneke van der Plaats
Dr. Paul Jansen
Dick Kits
Marcellino Bogers

Titel van de bijdrage: Snoezie
Organisatie/instelling: Pieter van Foreest, locatie Veenhage te Nootdorp.
Verpleegafdeling 2 Jan Steen straat.

Korte toelichting: Wij werken op een gesloten afdeling waar mensen wonen in een vergevorderd stadium van dementie. Door de levensgeschiedenis van onze bewoners te kennen, maar ook door juist in dit stadium van de dementie de bewoner te observeren, zoeken we naar de vreugdevolle genoegens per individu. We proberen een omgeving te creëren waarin warme geborgenheid, veiligheid en geluk, maar ook stimulerende of juist ontspannen prikkels aanwezig zijn. En zo kwamen we op de Snoezie.
Een heldere en uitgebreidere toelichting met fotocollages treft u aan in de bijlage.

Met een vriendelijke en hoopvolle groet,
Jacqueline Geers
geersmailbox@ziggo.nl

Wat hebben wij ontwikkeld en waarom?

Wij werken op een gesloten afdeling waar mensen wonen in een vergevorderd stadium van dementie.  Door de levensgeschiedenis van onze bewoners te kennen, maar ook door juist in dit stadium van de dementie de bewoner te observeren, zoeken we naar de vreugdevolle genoegens per individu. We proberen een omgeving te creëren waarin warme geborgenheid, veiligheid en geluk,  maar ook stimulerende of juist ontspannen prikkels aanwezig zijn.

En zo kwamen we op:  Snoezie. 

Doel: Zingeving, geborgenheid en het op een ontspannen manier stimuleren van de                   zintuigen.

Doelgroep: Mensen met een vergevorderde dementie, ook wanneer een stadium van dementie bereikt is waarbij een zuig- en/of grijpreflex zichtbaar is.

***

Wat is de Snoezie?

Materiaal:

De Snoezie is een zakje van zacht materiaal waaraan diverse voorwerpen naar keuze kunnen worden bevestigd. Aan de bovenkant van het zakje is een sabbelzakje bevestigd (kan worden losgekoppeld). In het zakje zit een wisselbaar binnenzakje. Het binnenzakje kan gevuld worden met materiaal naar keuze waardoor de mogelijkheden uitgebreid zijn bv:

 • Knispermateriaal voor stimulatie van tast en gehoor
 • Knikkers voor verzwaring en geluid
 • Pitten, deze kunnen verwarmd worden
 • Geurzakjes ter ontspanning, herkenning

Zintuigstimulatie:

Met de Snoezie kunnen alle zintuigen worden gestimuleerd:

 • Proeven; in het sabbelzakje kunnen smaken naar voorkeur bv winegums, verschillende soorten fruit
 • Zien; het buitenste zakje is van een felle kleur met contrasten
 • Horen; het binnenzakje kan gevuld worden met geluidmakende materialen bv knisper, belletjes, knikkers
 • Voelen; het binnenzakje kan gevuld worden met materialen die verwarmd kunnen worden bv pitten. Ook aan de buitenzijde zijn materialen bevestigd om dit zintuig te prikkelen.
 • Ruiken; het binnenzakje kan gevuld worden met geuren, geurzakje, geurdoekje of geurende gedroogde bloemen

Inzetbaarheid:

De Snoezie kan bij vele vormen van gedrag uitkomst bieden, denk bijvoorbeeld aan :

 • Bewoners die sabbelen op doekjes, kleding of bij een zuigreflex. 
 • Bewoners die wrijven over kleding, de tafel of hierop constant tikken.
 • Bewoners die roepen/ geluiden maken bij overprikkeling, onderprikkeling of tbv stressvermindering.
 • Apathie

Ook de flexibiliteit van de Snoezie is een groot voordeel:

 • De Snoezie kan op elk denkbare plek gebruikt worden, daar waar de bewoner zich het behaaglijkst voelt. Eventueel kan er nog favoriete muziek op de achtergrond spelen en op sommige plekken kan ook het licht aangepast worden.
 • De Snoezie kan op vaste tijdstippen aangeboden worden of juist wanneer dit gewenst is hierbij oplettend op het gedrag en de wens/ behoefte van de bewoner.
 • Je kunt de Snoezie personaliseren en daardoor volledig aan laten sluiten bij de behoeften van de bewoner.
 • Het gebruik van de Snoezie kan vastgelegd worden in het zorgplan van de bewoner zodat dit bij elke collega/ discipline bekend is.

En er zijn ook praktische voordelen;

 • Alles is wasbaar dus hygiënisch
 • De vulling is optioneel.
 • Het binnenzakje is verwarmbaar.
 • Het is veilig, omdat een deel van de (losse) materialen in het binnenzakje zitten. De materialen aan de buitenzijde zijn vastgenaaid.
 • Doordat je Snoezie actief aanreikt, is er voor gebruik altijd een controlemoment op het materiaal.

Binnen onze organisatie willen wij de Snoezie onder de collega’s presenteren middels een workshop zodat wij duidelijk kunnen maken waarom en voor wie wij dit ontwikkeld hebben, wat de mogelijkheden zijn en eventuele vragen kunnen beantwoorden.

 

Fotocollages

Op fotocollage 1 ziet u de door ons ontworpen Snoezie; het materiaal van het zakje is zacht met verschillende attributen eraan vast gemaakt. Je kunt hierbij zelf bedenken wat voor de gebruiker van de Snoezie geschikt is. In het zachte zakje, bevindt zich een binnenzakje waarin je materialen kunt doen wat aansluit bij de behoefte van de bewoner. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geurzakje, knikkers of pitten die verwarmd kunnen worden. Het sabbelzakje kan losgekoppeld worden, je kunt het dan vullen, bv met winegums, en na afloop hygiënisch reinigen.

 

Op fotocollage 2 ziet u de Snoezie in gebruik. Mw bevredigd haar zuigbehoefte, in dit geval lijkt zij enorm te genieten van het sabbelen en zuigen op winegums, maar ervaart ook de zachtheid van het zakje. Zij knijpt met haar handen in het zakje, deze keer gevuld  met knispermateriaal.

 

 

 

 

______________________________________________________________

De overige inzendingen

Meentehof en Vollenhove – Miranda van Arnhem

Graag nomineer ik mijn stage begeleidster en collega Miranda van Arnhem voor de Anneke van der Plaats award. Miranda is Verzorgende IG, Gvp-er en Brein Omgeving Coach Dementie.

Miranda is 45 jaar en komt uit Steenwijk.

In februari 2017 begon ik met mijn stage MMZ en verzorgende IG op de Meenthehof in Steenwijk, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Ik was nog zo groen als gras, vooral als het gaat om deze doelgroep, maar ik besefte me al snel dat ik me geen betere collega en stagebegeleidster had kunnen wensen dan Miranda.

Miranda vertelde namelijk (en verteld nog steeds ) met zoveel passie over haar werk en haar studie Brein en Omgeving Coach Dementie, die zij volgde in Wolfheze september 2015. Zij begon aan deze studie omdat ze nieuwsgierig was naar hoe de hersenen van mensen met dementie werkten.
In de eerste instantie werd dit niet vergoed door de werkgever, dus Miranda betaalde de opleiding zelf. Nu Zorggroep Oude en Nieuwe Land ziet dat het werkt wat Miranda toepast, heeft ze alsnog de hele opleiding vergoed gekregen! Ze is nu zelfs 24 uur werkzaam als Brein Omgeving Coach om het gedachtegoed van Anneke van der Plaats zorggroep breed te verspreiden!
Ze bezoekt dus nu alle intramurale instellingen.

In mijn eerste weken werd me duidelijk dat er diverse benaderingen en opvattingen zijn over mensen met dementie. Ook door mensen die al een tijd in de zorg werken.  Maar Miranda vertelde dat ze d.m.v. haar studie een bepaalde leer en opvatting had ontwikkeld waarmee je op een betere en fijnere manier contact kon maken met de bewoners. Ze leerde me over het belang van de omgeving waarin de mensen wonen, over hun vaak onbegrepen gedrag en bejegening. En ook over de leer van Mevrouw Anneke van der Plaats.

Zij heeft zich na het afronden van haar studie Brein en Omgevingscoach dementie direct enorm ingezet en zet zich nog steeds in, om alle collega’s, familieleden van de bewoners en zelfs ook onze vrijwilligers te delen in haar kennis hierover.  En te instrueren hoe om te gaan met mensen met dementie en hoe het werkt en niet meer werkt in de diverse lagen in hun hersens. Dit doet zij op zo’n fijne en duidelijke manier, dat je echt goed leert te begrijpen hoe dementie in elkaar steekt.

Ik noem graag even wat voorbeelden van onze werkomgeving op de Meenthehof die onder Miranda’s hoede zijn aangepast:

Het gebouw waarin de bewoners van de Meenthehof wonen is geheel aangepast aan de tijd van vroeger. Dit hebben zij d.m.v. sponsoren vergoed gekregen!
Alles is geverfd, er zijn leuningen geplaatst en belevingshoekjes.  Miranda legde me uit, dat moderne meubels, keukengerei en andere woonaccessoires van deze tijd, onrust en onbegrip veroorzaken. De bewoners hebben behoefte aan herkenning! En die vinden ze in spulletjes van uit “hun eigen tijd”. Nog een mooi voorbeeld zijn de voordeuren van de kamers van de bewoners. Deze zijn totaal beplakt met een foto van de voordeur die zij ooit zelf als hun eigen voordeur hadden toen zij nog thuis woonden. Met hiernaast een lijst met een foto van vroeger en een foto van slechts een paar jaar geleden. Hierdoor herkennen de bewoners hun eigen voordeur!

Wij hebben een duidelijk werk-leef proces waaraan we ons houden. Na het ontbijt, gaan de bewoners naar de voorkamer om koffie te drinken. Na de koffie en bijvoorbeeld een activiteit, gaan we aan tafel voor de lunch. Wij hebben ook een tafel voor mensen die nog zelfstandig kunnen eten, de bewoners die wel ondersteuning nodig zijn zitten bij ons aan de tafel. De maaltijd is ook echt een beleving, er wordt veel gepraat en ondertussen eten wij een boterham uit het vuistje, dit werkt geweldig. Doordat we lunchen aan de tafel, koffie drinken in de lounge blijven de bewoners constant in beweging. Dit vind Miranda erg belangrijk, anders blijven de bewoners maar de hele dag zitten op een hoge actieve stoel, met alle gevolgen van dien. Miranda heeft zelfs een gymnastiek ochtend weten te organiseren in de Meenthehof, dit gebeurt nu elke maandagochtend.

Wij hebben diverse middelen aangeschaft voor een zinvolle dagbesteding, de quick up, een duo fiets, de braintrainer, diverse (prenten)boeken, knutselspullen, aangepaste cd’s, empathie pop Emily, een belevingstuin is een project voor volgend jaar. Kortom, op de Meenthehof proberen we mensen een zinvolle tijdsbesteding aan te bieden. ‘s Midddags na de lunch gaan ze even dutten in de voorkamer met de vitrage dicht en visuele tv aan en met het avond eten, gaan we weer naar eettafel. Na het eten worden de lichten gedempt en vind er een aangepast programma plaats, dit om de mensen voor te bereiden op de nacht.

Miranda rijd inmiddels naar alle andere intramurale settings van ZONL om daar alle nodige aanpassingen door te voeren en geeft informatie avonden aan het personeel aldaar en aan de familieleden. Zij vertelt dan over het belang van de aangepaste omgeving, over hoe de verschillende niveaus ’s in de hersenen van de demente bewoners werken, wat te doen bij onrust, het werk-leef proces etc. En zij houdt een scherpe controle dat het niet alleen doorgevoerd wordt maar ook gewaarborgd wordt.

Miranda verdient de award, omdat zij met veel passie en liefde er alles aan doet, om voor zowel de bewoners, de familieleden van de bewoners als de collega’s, een mooie, begripvolle leef situatie te creëren en te behouden.
Bijgevoegd enkele foto’s van de Meenthehof.

N.B. De foto’s met bewoners en het filmpje worden op verzoek van de familie niet gepubliceerd.

______________________________________________________________

Zorgsaam de Parel

Onze inzending voor de award. Dit is een filmpje gemaakt op Kleinschalig wonen de Parel van Zorgsaam Coensdike in Aardenburg. Wij werken volgens de methodiek van Anneke . Het mooie ervan is dat de mevrouw aan het raam nergens aan mee wil doen of helpen en nu wel mee doet met het rollen van de bal naar elkaar. Verder is onze woonkamer zo ingericht dat er weinig achterwaartse prikkeling is. Voor meer informatie kunt u mij een bericht sturen. Met vriendelijke groet,
Veronique Galle
Zorgsaam de Parel
Coensdike
Gaaiperswei 1
4527 HD Aardenburg
0117495390
Leidinggevende Karien de Vrieze

______________________________________________________________

Inovum / Deborah Buurma-van Heijningen

Goedenavond,

Bij deze stuur ik een filmpje op voor de Anneke van Plaats Award. Binnen Inovum zijn we zeer ver met de zorg voor jongeren en ouderen met dementie. We hebben vorig jaar de welzijnspakketten geïntroduceerd waardoor we een breed welzijnspakket aan kunnen bieden aan de bewoners. Vanuit de innovatiekring dementie hebben we de 3 sterren gekregen van de waarborgzegel afgelopen voorjaar. We zijn een van de eerste huizen in Nederland die de drie sterren behaald heeft. We doen veel met de GVP opleiding, en volgende jaar willen we medewerkers de opleiding doen tot omgevingscoach. We hebben een diversiteit aan medewerkers waarbij de visie voor de bewoners met dementie op een goede manier uit gedragen wordt. De medewerkers van de GVP opleidingen observeren nu al dikwijls op de woningen en geven gevraagd en ongevraagd tips. Daarnaast doen we veel met de bewegingsgericht zorg. We doen veel met de eigen regie en het ik verhaal op de woningen. Wij mogen wel zeggen dat we de bewoners met dementie een stukje geluk brengen. De medewerkers zijn in het verleden geschoold door Anneke van de Plaats, daarnaast heeft Ietje Luiken een scholing gegeven. Er is onlangs een scholing en een lezing gegeven door Jos Cuijten. Dit allemaal vanuit het gedachtengoed van Anneke van der Plaats. We werken met de PPP zorg om de kwaliteit uit te vragen bij de familie en de bewoners. We werken sinds kort met dagbestedingscoachen waardoor de psycholoog en de artsen nog meer op de achtergrond kunnen blijven. IPV doktersvisite doen we gedragsvisite op de woningen. Hoop dat we anderen kunnen inspireren met onze visie voor de bewoners met dementie. Het is de kers op de taart als we in aanmerking komen voor de prijs. Graag wil ik ons filmpje komen uitleggen op her congres. Wil hierbij Din y van Gommeren en Mimi Pool bedanken voor de bijdrage aan het filmpje. Kunnen jullie aangeven of het filmpje goed ontvangen is?

Vriendelijke groet, Deborah Buurma-van Heijningen Zorgmanager Intramuraal psychogeriatrische woningen beukenhof en psychogeriatrische woningen veenstaete Zorgmanager welzijn intramuraal

______________________________________________________________

Zorgcentrum Leenderhof / H.M.G. (Harriet) Thomassen

Hallo jury,

Wat een mooi initiatief een Award voor vernieuwingen op je werkplek.
Hier de bijdrage van afdeling Leenderhof 2, zorgcentrum Leenderhof, Leende waar we zijn gestart en dit idee doorgegeven aan zorgcentrum De Bogen in Valkenswaard.
Wij zijn beiden onderdeel van Valkenhof in Valkenswaard. Dit filmpje is gemaakt om te delen.

Korte uitleg :

Jij en je team verbetert het welzijn en levert een waardevolle bijdrage aan het geluk van mensen met dementie. Bij de bewoners van Leenderhof ontstond tegen het eind van de middag, onrust en spanningen. Vaak willen bewoners weg om weer te gaan werken of voor de kinderen te zorgen. Ze krijgen vaak loopdrang zijn verward en onsamenhangend.

Zoektocht van Leenderhof 2

 • onrustmomenten onderzoeken, harde geluiden, dienstwisseling, personeel lopend en hard pratend door de huiskamer, bijgeluiden van lift , knallende deur.
 • Denk aan:  staat de hele dag de radio of tv aan, pas jouw tempo van bewegen en praten aan van die van de bewoner. Blijf gericht op wat de bewoner geruststelt ook als dat betekent dat je het vaak moet herhalen.
 • afleidende eenvoudige activiteiten aanbieden.
 • na onderzoek is  hiervoor een mogelijke verklaring gevonden.

De redenering is globaal als volgt:

– Naarmate we ouder worden hebben we minder slaap nodig.

– Oude mensen zouden daardoor al aan zes uur slaap genoeg hebben.

– Er is dus een waaktijd van zo’n achttien uur.

– Geen enkele oudere kan zoveel tijd achtereen wakker blijven.

– De behoefte aan slaap neemt weliswaar af maar niet de behoefte aan fysieke rust. Deze neemt juist toe.

 • Er  is een rustmoment in de dag ingebouwd en we bieden in de avond een activiteit. De kwaliteit van het middagdutje is anders dan de nachtelijke waardoor de behoefte aan slaap niet zal afnemen.

De bewoners van Leenderhof dutten/rusten in een luie stoel van 13.30 tot 14.30 uur. Hierdoor zijn de bewoners meer uitgerust van de periodes dat zij wakker zijn.

 • Het wijzigen van het dagritme:

Praten over dagritme van de bewoners, leidt vrijwel automatisch tot aandacht voor het ritme van de medewerkers. Het één is net zo belangrijk als het ander. werktijden zijn aangepast.

Voor afdeling PG2 voelt het goed:

– Dat het niet leidt tot meer werk of hogere werkdruk.

– Dat bij psychogeriatrische bewoners de ‘zo nodig’ slaapmedicatie kan afnemen.

– Dat de bekende onrust tegen het eind van de middag (na een  rust periode in de middag) veel minder is.

– Dat er ’s avonds meer sfeer is omdat er meer te doen is en dat daardoor de bewoners later naar bed gaat.

Met vriendelijke groet,
H.M.G. (Harriet) Thomassen
Zorgcoördinator
Zorgcentrum Leenderhof
Hofpad 2
5595 EP Leende
040-2062125

 

 

 

 

______________________________________________________________

Maartsenshof / Marike Wever  

Beste allen,
Met dank voor de mogelijkheid om vandaag ons filmpje in te sturen, mail ik u hierbij de link.
We wensen jullie veel kijkplezier.
Hartelijke groeten uit Groningen,
Ria de Vos en Marike Wever
Met vriendelijke groet,
Marike Wever
Afdelingshoofd Care – Cure
Locatie: Maartenshof
Telefoon:050 535 4611
Website: www.zorggroepgroningen.nl

 

 

 

 

______________________________________________________________

Woonzorgconcern IJsselheem / Hermien van Helsdingen

Titel: Het koor uit Kampen onder leiding van Marijke de Kleine.
Organisatie: Woonzorgconcern IJsselheem, Kampen. Locatie Myosotis
Toelichting:
Het kan best zijn dat iemand in eerste instantie geen zin in heeft om te zingen, maar iedereen gaat altijd met een grote glimlach de repetitieruimte weer uit!
Zingen doet veel met mensen en is voor iedereen goed, zowel geestelijk als lichamelijk.
Mensen worden er vrolijk van.
Maar er is meer mogelijk dan alleen maar gewoon gezellig zingen ook met mensen met dementie!
Bij dit koor spreken we het lerend vermogen aan.
Door repetities te houden, waarbij de technieken van het zingen b.v. ademhaling houding en stemgebruik, aangeleerd worden. Nieuwe teksten op nieuwe melodieën,
Door deze teksten eigen te maken, leert Marijke dit in kleine stapjes aan. Met gebaren en visualisatie ondersteund zij dit. Zij is geduldig en blijft ondersteunen en veel gemeende complimenten geven. En net zoals bij een ‘normaal’ koor; bij fouten net zo lang herhalen tot dat het goed gaat.
Het mooiste is dan dat de koorleden daarna echt nooit meer die fout maken, en daardoor weer complimenten krijgen.
De eigen waarde van de koorleden wordt hierdoor zo vergroot dat ze zichzelf trots en waardig voelen, dat doet zoveel met ze, daarnaast voelen ze zich vrolijk en uitgelaten en hebben er veel plezier in.
Dit gevoel is voor hen heel belangrijk, vooral nu ze in een periode van hun leven zijn gekomen, waardoor ze zich vaak erg onzeker voelen en bang zijn om fouten te maken , omdat ze dingen niet meer weten. ( daar heeft het koor van Marijke geen last van )
Sommige koorleden zijn zo muzikaal geworden, dat ze Marijke soms op de vingers tikken als ze een verkeerde toon aangeeft. Dat is toch prachtig!!!!!!!!
Veel dingen worden uit het hoofd gezongen, soms maakt ze er een spel van, boeken dicht en geeft ze 3 tonen aan van een lied uit het boek, 1 begint er te zingen en iedereen volgt. Met de juiste tekst.
Dit is zo prachtig!!
Marijke heeft het toverstafje in handen om mensen met alzheimer nieuwe dingen te kunnen leren. Ze heeft haar liefde voor zingen en voor alzheimer- patiënten bij elkaar gebracht en daarom is ze 5 jaar geleden een koor voor Alzheimerpatiënten in verzorgingshuis Myosotis in Kampen gestart. Marijke had hoge verwachtingen, maar het resultaat slaat werkelijk alles. Want alzheimer of niet, de koorleden leren keer op keer nieuwe liedjes. Marijke richt zich op populaire nummers, zoals Amsterdamse volksliedjes.

Graag wil ik Mw. Huzen en Marijke de Kleine voordragen voor de Anneke van der Plaats Award.
Met vriendelijke groet,
Hermien van Helsdingen,
06-30148765
h.vhelsdingen@ijsselheem.nl