Hoe het met Anneke gaat

Het laatste nieuws komt via Nieuwsuur van de NOS (zie de link onderaan):

Dementie-onderzoeker heeft nu zelf dementie: ‘Ik kan er in elk geval mee leven’

Oud-verpleeghuisarts Anneke van der Plaats (78) deed jarenlang onderzoek naar mensen met dementie. De methode die ze ontwikkelde om hun leven aangenamer te maken, blijkt te werken, stellen verschillende verpleeghuizen die met haar inzichten werken. Ze vertelde er anderhalf jaar geleden nog over in Nieuwsuur. Kort daarna, begin 2018, bleek dat Anneke zelf dementie heeft.

Volgens haar pleegzoon Peter ging het begin 2018 zo slecht met Anneke dat ze naar een verpleeghuis moest. “Ik kan er in ieder geval mee leven, ik kan stukken schrijven”, zegt ze inmiddels zelf over haar diagnose. “En de kamers en dingen zijn prima hier. En wat ik ook zie, het gedrag van de verzorgenden is allemaal uit het boekje, bij wijze van spreken.”

Simpele ingrepen

Anneke doelt op haar eigen boeken, met name het boek De Dag Door Met Dementie. Daarin schrijft ze dat het leven van mensen met zware dementie met een paar simpele ingrepen een stuk aangenamer kan zijn. De directe omgeving van een patiënt heeft grote invloed op zijn of haar gedrag. Het kan het verschil maken tussen ontspannen zijn en een leven vol angst.

“Het brein is bij alle hersenpatiënten volledig afhankelijk van de omgeving. Een gunstige omgeving geeft gunstig gedrag en een ongunstige omgeving geeft ongunstig gedrag”, legde Anneke in 2017 uit. Dit is de basis van de door haar bedachte Brein Omgeving Methode.(N.B. niet letterlijk ‘volledig afhankelijk‘ maar de interactie met de omgeving is voor elk mens, en zeker voor mensen met dementie, belangrijker dan we vroeger dachten. Zie ook het artikel De Wondere Wereld van de Mens van voormalig Managing Consultant van Anneke en Dementiewijs Wegwijzer in Dementie Paul Jansen).

Het idee van een vertrouwde omgeving, die mensen met dementie geruststelt, werd door verschillende verpleeghuizen overgenomen. Het Lorentzhuis in Velp richtte zelfs zogeheten ‘belevingsnissen’ in waar bewoners herinneringen kunnen oproepen. Bijvoorbeeld een ouderwetse kinderkamer met poppen, waar bewoners mee kunnen spelen.

‘Je bent nog niet afgeschreven’

Anneke is nog niet helemaal gestopt met haar werk. En pleegzoon Peter, die net een opleiding tot hulpverlener dementie heeft afgerond, is ook van plan om de theorieën van zijn moeder toe te passen. “Dat heb ik haar ook toegezegd en dat vond ze iets geweldigs.”

Anneke vertelt zelf dat ze bezig is met een nieuw boek. “Ik wil haar daarin ondersteunen. Gewoon het gevoel van: je bent er nog. Je bent nog van alles waard. Je kan het nog. Je bent nog niet afgeschreven.”

Het filmpje van NOS Nieuwsuur:

Dementie-expert heeft nu zelf dementie

Anneke van der Plaats was jarenlang actief om het leven van mensen met dementie te verbeteren. Nu zit ze zelf in een verzorgingshuis. Maar ze blijft schrijven.

Geplaatst door Nieuwsuur op Woensdag 10 juli 2019

Het originele bericht staat hier: NOS

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *