Presentaties

De Wondere Wereld van Dementie

Vaak vroegen en vragen mantelzorgers, familieleden van mensen met dementie, bezoekers van Alzheimercafés en ook artsen, zorgprofessionals en ook interieurarchitecten naar een overzichtelijke, eenvoudige maar wel complete presentatie van de basiskennis over dementie en de zorg en omgang daarmee.

Ook cursisten vroegen daarnaar voor hun zorgcollega’s en voor de familie en mantelzorgers van hun cliënten, zodat die ook snappen waar zij in de cursus en in hun praktijk mee bezig waren. Naar aanleiding daarvan hadden Anneke van der Plaats en Paul Jansen samen al in 2016 de presentatie “De Wondere Wereld van Dementie” uit 2008 helemaal bijgewerkt naar de nieuwste kennis en inzichten. Basiskennis dementie en over de omgang daarmee inclusief het belang van alles in de omgeving bij de zorg voor mensen met dementie. Een mooie beschrijving en referentie staat op www.flevopost.nl.

Met enthousiaste instemming van Anneke van der Plaats geeft Paul Jansen zijn lezing over ‘de acht inzichten‘ vanuit De Wondere Wereld van Dementie. Zeer gewaardeerd door mantelzorgers, zorgprofessionals, artsen en bestuurders. “Wanneer mensen de werking van het brein bij dementie begrijpen kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie welzijn te laten ervaren.”

De inmiddels ‘beroemde’ presentatie van het gedachtegoed van Anneke van der Plaats is geheel bijgewerkt naar de nieuwste inzichten. Speciaal voor mensen die in de zorg voor mensen met dementie (gaan) werken. In korte tijd worden alle inzichten op een rijtje gezet en vertaald naar de dagelijkse praktijk. De presentatie ‘De Wondere Wereld van Dementie’ biedt een blik op oorzaken van als ‘moeilijk’ ervaren gedrag dat mensen met dementie kunnen vertonen en geeft praktische handvatten voor het voorkomen daarvan. Zelfs professionals die al jaren werkzaam zijn in de zorg voor mensen met dementie ervaren deze inzichten in deze presentatie als ware eyeopeners.

Dr. Paul Jansen was persoonlijk steun-en-toeverlaat van Dr. Anneke van der Plaats tot zij stopte met haar werk eind 2017. Zijn presentatie van De Wondere wereld van Dementie is zeer gestructureerd en compleet en sluit aan op de brede behoefte om kennis te vertalen naar toepassing in de praktijk van alledag.

_____________________________________________________

Waarom en voor wie

De lezing ‘De wondere wereld van dementie’ over het gedachtegoed van dr. Anneke van der Plaats over haar oorspronkelijke inzichten vanuit de ‘hersenkunde’ is meer dan ooit relevant voor iedereen die privé of via haar/zijn werk in aanraking komt met mensen met dementie. Wanneer mensen de werking van het brein bij dementie begrijpen, kunnen zij zelf praktische oplossingen bedenken om mensen met dementie een gevoel van welzijn te geven. Vaak wordt dan ook de zorg niet meer als een enorme last ervaren en kan men de persoon met dementie veel langer thuis verzorgen. Een belangrijk inzicht is dat mensen met dementie afhankelijk(er) worden van hun omgeving. Na de lezing gaat het publiek naar huis met een aantal praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.

De lezing is zeer verhelderend en interactief.

Dr. Anneke van der Plaats was als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur een voorloper in het begeleiden van mensen met dementie. Zij geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van beschadigde hersenen bij ouderen. Haar boeken zijn zeer populair. Velen ervaren de inzichten die zij deelt als een ware ‘eye-opener’.

Anneke van der Plaats bestudeerde het ontstaan van gedrag bij hersenpatiënten vanuit de ‘hersenkunde’. De vorm van omgevingszorg die door haar op basis daarvan ontwikkeld is vermindert onbegrepen gedrag en biedt houvast voor mantelzorgers en zorgverleners. Dit, in combinatie met een geschikte omgeving, zorgt ervoor dat een persoon met dementie beter kan functioneren en tot meer in staat blijkt dan gedacht.

Op eenvoudige wijze wordt in de lezing duidelijk gemaakt hoe de hersenen werken. Het gaat dan zowel om “gezonde” hersenen als om de hersenen van mensen met dementie. Op basis daarvan leert men het gedrag van mensen met geheugenproblemen te begrijpen. Op een hele toegankelijke, praktische en humorvolle wijze worden de inzichten vanuit de ‘hersenkunde’ over hoe het brein werkt gedeeld.

Het wordt invoelbaar waarom mensen met dementie afhankelijk(er) worden van hun leefomgeving en hoe zij die omgeving ervaren. U gaat begrijpen wat u zelf kunt doen om een gunstige woon-leefomgeving te creëren die ‘dementiewijs’ is. Paul Jansen legt uit wat dit betekent voor omgevingszorg. U gaat naar huis met een aantal praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk van wonen, leven en vooral welzijn.

Praktische informatie

De lezing kan een onderdeel zijn van een Alzheimer café, een congres, een symposium, een workshop, een voorlichtingsbijeenkomst e.d. De tijdsduur wordt in overleg bepaald. U kunt ook aangeven wat eventuele wensen m.b.t. specifieke aandachtspunten zijn.

Deze presentatie kost  € 450,= (vrij van BTW), plus reiskosten vanaf Woerden tot uw locatie vv. De Foundation reserveert 10% van uw vergoeding om daarmee ook, zoals Anneke dat persoonlijk graag wil, presentaties te kunnen geven op plaatsen en aan groepen die anders geen kennis zouden kunnen maken met het gedachtegoed van Anneke van der Plaats. Want hoe meer mensen dit gedachtegoed kennen hoe meer levensgeluk voor mensen met dementie mogelijk wordt.

Neem contact met ons op voor informatie en boekingen.

___________________________________________________

De dag door met dementie

Boek nu de lezing: ‘De dag door met dementie’

Dementie is meer dan vergeten. Het is ook verlies van je denkend vermogen en niet meer kunnen kiezen. Bejegening en omgeving zijn van grote invloed op het gedrag van mensen met dementie. Maar hoe doe je dat, 24 uur per dag? De lezing De dag door met dementie brengt duidelijkheid!

Dr. Paul Jansen, sociale gedragswetenschapper, gaat in op:

  • Wat is dementie?
  • Ons brein en dementie
  • Het geheugen doet meer dan herinneren
  • ‘Ik mag niet boos worden!’
  • Voelen – Denken – Doen: wat is het belangrijkst?
  • Wat gebeurt er met mij als mijn dierbare dementie krijgt?
  • Verminderen van dement gedrag
  • De nacht door met dementie

Na deze lezing snap je hoe het demente brein werkt en hoe je het beste mensen met dementie kunt bejegenen, helpen en ondersteunen. Voor mantelzorgers, familie, vrienden, artsen en zorgprofessionals. Hoe meer mensen dit gedachtegoed kennen hoe meer levensgeluk voor mensen met dementie mogelijk wordt. De lezing is een ochtend-, middag- of avondprogramma.

N.B. Soms is Dick Kitsmede-auteur van De dag door met dementie, in Nederland en als hij beschikbaar is dan kan hij samen met Paul de lezing verzorgen (Dick vertelt dan de eerste helft, tweede helft Paul).

Neem contact met ons op voor informatie en boekingen.

___________________________________________________

Paul Jansen was tussen 2011 en 2018 sparringpartner en persoonlijke steun en toeverlaat van Dr. Anneke van der Plaats en hij was haar vervanger bij het geven van lezingen, presentaties en advieswerk. Ook was hij haar persoonlijk adviseur, ook over haar omgang met, en aansturing van, de mensen die onder haar (merk)naam mochten werken. Paul Jansen was ook hoofddocent in Anneke’s opleiding tot Brein Omgeving Coach. Nadat Anneke vanwege haar gezondheid begin 2018 definitief stopte met haar werk is ook Paul Jansen gestopt met zijn betrokkenheid bij de groep mensen die Anneke’s merknaam gebruiken.

Paul Jansen wilde verder gaan en zich nadrukkelijk richten op de nieuwste ontwikkelingen in, en kennis over, de wereld van dementie. Want die kennis en ontwikkelingen rond dementie gaan onverminderd verder. Ook de kennis over de beste omgang ermee en de beste zorg voor de mensen die dementie hebben. De volgende grote stap in ‘de complete presentatie van de basiskennis over dementie en de zorg en omgang daarmee‘ is inmiddels de presentatie Wegwijs in Dementie die door Paul Jansen wordt gegeven.